Det er slut. Vi fortæller ikke flere historier på denne blog. Nye opgaver kalder. Vi skal videre.



Besøg vores 2010-projekt på www.naboernekommer.blogspot.com




onsdag den 26. august 2009

Det var tejst og det var tre unge fugle

Siden vi kom i fredags har Tabea registreret de fugle, hun har set her omkring fyrgården. Hun kan godt lide fakta og præcise data.

På hendes liste står blandt andet lille kobbersneppe, strandskade, præstekrave, splitterne, edderfugl, almindelig ryle, islandsk ryle, skarv (masser af skarv ude på Totten ved sælerne), præstekrave, tejst (tre unger), stenpikker, gærdesanger (i haven fyrgårdens have), sortand (død), rødben, vipstjert, landsvale (også i fyrgårdens have).

Tejsten fortjener lidt ekstra opmærksomhed og omtale. Den er i familie med søkongen, lomvien og lunden (søpapegøjen). Den findes få steder i Danmark, og den mest kendte tejstlokalitet er nok den på Sejerø.

Der på Sejerø har de en helt særlig tejst. På havnen - helt ude på kanten af havnebassinet - står en lille tejst i bronze. Det er en skulptur af kunstneren John Olsen, som blandt andet er kendt for sine enkle, smukke fugletegninger. Historien er, at John Olsen som helt ung var på Sejerø og dengang formede en tejst i ler. Det er den, der nu er kommet tilbage til Sejerø – støbt i bronze.

Nu ved vi også, at man kan møde tejsten på Anholt. Det var tre store unger, Tabea så. Hans Arén (fyrgårdens ejer) har tidligere på sommeren flere gange set de voksne tejst-fugle.

Tejsten yngler gerne mellem sten og klipper under stejle kystskrænter. Vi gætter på, at den her ved fyret har fundet et ynglested mellem de store sten i høfderne nedenfor fyret.

1 kommentar:

  1. I dag har Tabea set en strandhjele. En langbenet og kortnæbbet vadefugle med en meget tydelig mørk tegning på brystet og på siden og med et lidt groft og åbent mønster på vingerne.
    På svensk hedder den kustpipare, siger Tabea.

    SvarSlet