Det er slut. Vi fortæller ikke flere historier på denne blog. Nye opgaver kalder. Vi skal videre.



Besøg vores 2010-projekt på www.naboernekommer.blogspot.com




mandag den 24. august 2009

Fyrtårnet er en fugledræber

Fyrlampens stærke lys 40 meter over havoverfladen kan være en dødsfælde for fugle, der flyver gennem nattemørket.

Vi har ikke selv fundet faldende fugle ved fyrtårnets fod. Men det har Agnete Alsing, da hun var barn på fyrgården i 40’erne.

Som vi skrev i går, kommer Agnete til vores fortælleaften på lørdag og beretter om livet på fyrgården dengang.

Hun kan huske, hvordan hun og hendes bror om morgenen fandt døde edderfugle, regnspover og strandskader i sandet nedenfor fyrtårnet. Det skete især om foråret og efteråret, når fuglene var på træk forbi Anholt. Så kunne børnene nogle dage fylde flere sække med døde fugle.

Hvad familierne i fyrgården brugte de fyrdræbte fugle til, kan I høre mere om, når Agnete fortæller i fyrtårnet på lørdag.

I øvrigt så var fyrlampen i 1940’erne en glødenetsbrænder, som brændte på petroleum. Det svarer til en kæmpestor Petromax-lampe (som nogen af jer måske kender). Tænk lige på, hvor meget petroleum, der skulle bruges til at holde den store lampe brændende hver eneste nat året rundt. Og tænk på arbejdet med at få brændstoffet ud til fyret og 40 meter op i tårnet.

2 kommentarer:

  1. De døde fugle, Agnete Alsing som barn fandt nedenfor fyret, brugte hun som dukker. De blev kørt i dukkevogn og passet og plejet, som var de prinsesser. Især regnspoverne holdt hun af. De lange krumme næb gjorde dem til noget særligt.

    Det og meget mere fortalte hun om i lørdags, da vi havde fortælleaften i fyrtårnet.

    Agnetes fortælling om sine fugledukker har inspireret os til det fuglebarn, som indgår i vores version af myten om kong Tereus og dronning Prokne. I torsdags den 27. august skrev vi om myten her på bloggen.

    Familierne i fyrgården brugte i øvrigt også de fugle, som blev dræbt mod fyrets lampehus, i madlavningen. Det var et kærkomment tilskud til kosten i det lille isolerede samfund, hvor der sjældent var varer fra købmanden i Anholt by.

    SvarSlet
  2. Man kan i øvrigt se Katrine sidde med Fuglebarnet på et vores fotos her på bloggen den 30. august.

    SvarSlet